Vijf dingen die je nog niet wist over de zinneke parade

zinneke2
Een toeschouwer toont het infoboekje ©Melissa Callaert

De zinneke parade is een tweejaarlijks traditie in onze Belgische hoofdstad. Een kleurrijke stoet trekt doorheen de Brusselse straten. Je kan er niet naast kijken.Toch blijkt dat deze parade nog veel mysterie kent. Hieronder lees je vijf interessante weetjes over de Zinneke parade.

1. Een Zinneke
Zinneke is de naam die de Brusselaars in het verleden aan de Zenne gaven. Het kanaal dat onze hoofdstad beschermde tegen overstromingen. In de 19de eeuw werd het ook een synoniem voor straathond, omdat deze verdronken werden in de Zenne. De Brusselaars kozen zelf voor deze naam omdat ze willen aantonen dat iedereen welkom is in de stad vol kleur en cultuur. Een zinneke staat dus symbool voor diversiteit.

Zinneke pis, een straathond die zijn terrein afbakent.
Creative Commons BY 2.0 Arcadiuš — Flickr: 203-365 Zinneke Pis, Bruxelles

2. Leve België
Vaak zien we een verdeling tussen Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de Zinneke parade is dit niet het geval. Walen, Vlamingen, Brusselaars en zoveel andere nationaliteiten dansen samen op deze dag. De deelnemers zijn zowel Franstalig als Nederlandstalig. De parade bewijst dus nog maar eens dat Vlaanderen en Wallonië samen België vormen. Hier kan de politiek dus nog wel wat van leren. De organisatie wil de mensen weer samenbrengen, dit doen ze niet altijd tijdens de parade maar ook bij de voorbereidingen. ‘Het is geweldig hoe iedereen één taal lijkt te spreken, ik krijg elke keer kippenvel’, vertelt toeschouwer Anja R.

3. Iedereen is welkom
Iedereen kan mee doen aan de parade. De organisatie gaat op zoek naar scholen en verenigingen, om zo tot een grote diversiteit te komen. Mensen met een beperking, jong en oud en verschillende nationaliteiten. Iedereen doet mee. Ze komen allemaal samen om een boodschap over te brengen. Er wordt geen onderscheid gemaakt, de parade houdt van iedereen. Dus altijd al willen dansen, maar totaal geen gevoel voor ritme? De Zinneke parade neemt jou mee. Ook toeschouwers worden mee getrokken.

Een trotse deelnemer kijkt me recht aan.  ©Melissa Callaert
Een trotse deelnemer lacht naar de toeschouwers.
© Melissa Callaert

4. Hergebruiken en besparen
Als je de parade bekijkt zou je vaak vergeten dat het materiaal gemaakt is uit oudere voorwerpen. De groepen doen aan recycleren en gaan op zoek naar bruikbaar materiaal. De kosten van de parade worden niet alleen verkleind, ook wordt er aan het milieu gedacht. En dan nog gezwegen over de creativiteit van de deelnemers. Een wagen van oude platen of een vuilnisbak als trommel. Ze passeren allemaal de revue.

Een levend wezen gemaakt uit verschillende planken. ©Melissa Callaert
Een levend wezen gemaakt uit verschillende planken.  ©Melissa Callaert

5. Chaos
De meeste stoeten proberen het te voorkomen, Zinneke creëert het. De organisatie kwam dit jaar op de proppen met een totaal nieuw concept. Zeven verschillende startplaatsen en geen vaste route. Wel was er een afbakening voorzien. Maar de groepen liepen overal. Als toeschouwer moest je jezelf verplaatsen doorheen de vrolijke chaos. Brussel stond artistiek op zijn kop. ‘Mensen stonden veel te apathisch aan de kant. In de nieuwe versie worden ze veel meer betrokken’, aldus een medewerker.

Een toeschouwer aanschouwt één van de groepen terwijl de organisatie het gebeuren stuurt. ©Melissa Callaert
Een toeschouwer aanschouwt één van de groepen terwijl de organisatie het gebeuren stuurt. ©Melissa Callaert

De Zinneke zelf eens meemaken? Dat kan! Mei 2016 trekt de parade weer door Brussel.

Advertenties

Een gedachte over “Vijf dingen die je nog niet wist over de zinneke parade

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: