Paramedisch Instituut wordt Busleyden Atheneum

LEERKRACHTEN EN LEERLINGEN BANG DAT NAAMSVERANDERING VISIE VERBERGT

Pers Paramedin 2

MECHELEN – KTA Paramedisch Instituut zal vanaf 1 september 2015 een nieuwe naam dragen. Het gaat de samenwerking aan met drie andere athenea: KA Pitzemburg, KA Lyceum en KTA Wollemarkt. Een vijfde campus – op de site van het Hof Van Nassau – wordt hier aan toegevoegd.

 

Directeur Stefaan Croonen bij het nieuwe logo van de school.  ©Melissa Callaert

Directeur Stefaan Croonen bij het nieuwe logo van de school. ©Melissa Callaert

De scholen spelen hiermee in op de groei in het basisonderwijs. Directeur Stefaan Croonen, directeur van het Paramedisch Instituut licht dit toe: ‘We staan in het secundair onderwijs voor een capaciteitsprobleem. Nu groeit de populatie van het basisonderwijs sterk. Dit probleem zal zich over enkele jaren verschuiven naar het secundair onderwijs.’ Er is dus nood aan een groot aantal nieuwe plaatsen in het Mechelse onderwijs.

Campus Botaniek

Het paramedisch instituut in de Augustijnenstraat, steeg de laatste jaren reeds in aantal leerlingen waardoor de school langzaam aan ook volloopt. In verschillende klassen is de maximumcapaciteit reeds bereikt. In de laatste drie jaar groeide de school met 150 nieuwe studenten. Dit wil zeggen dat voor bepaalde klassen studenten worden geweigerd door plaatsgebrek.

De samenwerking van de verschillende scholen zullen gebruik maken van vijf werkwoorden in plaats van een slogan. Elke campus heeft op deze manier zijn eigen studiedomein: denken, creëren, doen, ondernemen en zorgen. Het Paramedisch Instituut zal verder gaan onder de naam Busleyden Atheneeum: Campus Botaniek. Hun focus ligt bij de zorg. Hierdoor verandert er voor de studenten verzorging bijna niets. Zij zullen de lessen kunnen blijven volgen in hun vertrouwde omgeving. Leerlingen in economische richtingen zullen vanaf 1 september in een nieuwe campus les volgen.

De vernieuwing zal zorgen voor nieuwe plaatsen, ook voor de toekomstige zorgstudenten komen er plaatsen bij. ‘Onze richting verpleegkunde is recent verhuisd naar het internaat waardoor wij zes lokalen ter beschikking kregen in het schoolgebouw en dus weer even plaats hebben.’

Visie verbergen

De huidige studenten van het Paramedisch Instituut kregen vanuit de school een brief mee om de veranderingen reeds aan te kondigen. ‘Er zijn enkele leerkrachten en studenten die bang zijn dat de naamsverandering de visie zal verbergen. Bij Paramedisch hoor je immers meteen dat we een zorgschool zijn.’ Echter zal de school het werkwoord steeds laten terugkeren in de communicatie zodat het paramedisch karakter van de school behouden blijft.

Nathalie, studente in het zesde jaar verzorging: ‘Ik vind de nieuwe naam niet tof, ik ben de huidige naam gewoon.’ De naam Paramedisch Instituut is voor veel mensen een gevestigde waarde. ‘Ik denk dat het gewoon een kwestie van wennen is. Ik ben vooral benieuwd naar het effect van de veranderingen op de rekrutering van studenten’, aldus directeur Croonen.

Samenwerking op lange termijn

De officiële naamsverandering van de scholen vindt pas plaats aan de start van het volgende schooljaar, ‘Het nieuwe logo zal na Allerheiligen reeds in het Mechelse straatbeeld te zien zijn. Het zal verschijnen op onze gevels, maar eveneens op autobussen van de lijn, bushokjes en in de media. ‘De bedoeling is om als scholen dichter naar elkaar toe te groeien, dit is natuurlijk iets dat niet van vandaag op morgen gebeurt.’

De scholen zullen op lange termijn proberen om hun eigen beleid op elkaar af te stemmen zodat de studenten die van richting veranderen, dus ook van campus, niet in een totaal nieuwe wereld terecht zullen komen. De verschillende campussen zullen ook samen activiteiten organiseren. Maar aan de tradities van het Paramedisch Instituut – zoals bijvoorbeeld de tweejaarlijkse talentenshow – zal niets gewijzigd worden. Deze zullen blijven doorgaan op Campus Botaniek.

Met de samenwerking spelen de scholen in op de geplande onderwijshervorming van de Vlaamse overheid. ‘De aanpak is bedoeld om in te spelen op de talenten in het praktijkonderwijs, zo krijgen ze de optie om te kiezen voor iets dat ze graag doen en willen blijven doen.’

www.busleydenatheneum.be

Artikel gepubliceerd op het Nieuwsblad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: